DALÍ UNIVERSE


Dalí Universe is een bedrijf dat zich richt op het veelzijdige karakter van Salvador Dalí, en dat één van de grootste privécollecties van de kunstenaar ter wereld beheert. De Dalí Universe collectie bevat het grootste aantal bronzen sculpturen, surrealistische meubels, gouden voorwerpen, glassculpturen, gesigneerde grafiek, gouaches en vele andere werken van Salvador Dalí.

Deze collectie ontstond in de jaren 1960 en is één van de belangrijkste ter wereld vanwege zijn driedimensionale sculpturen en kunstwerken, die door meer dan twaalf miljoen bezoekers over de hele wereld worden bekeken.

Deze werken zijn tentoongesteld in meer dan honderd internationale musea op prestigieuze locaties en hebben ons een onbekende kant van Dalí’s werk, de sculptuur, laten zien. President van The Dalí Universe is Beniamino Levi, een Italiaanse kunsthandelaar en verzamelaar die in de jaren 1960 met Dalí werkte.

Levi moedigde Dalí aan om zijn vaardigheden tot uitdrukking te brengen door een collectie bronzen beelden te maken die aan zijn bekendste surrealistische beelden deden denken. Beniamino Levi regisseerde meer dan honderd tentoonstellingen over de hele wereld en vond een groot succes bij critici en het publiek.

Zijn doel was om internationale moderne kunst naar Italië te brengen door een nieuw bewustzijn van deze artistieke vorm te creëren.

DALÍ EN GALA

Elena Ivanova Diakonova, bekend als Gala, was een Russische vrouw, geboren in Kazan in 1894. Ze was een vrouw van onconventionele schoonheid, maar met een grote charme en opmerkelijke intelligentie. Ze is een belangrijk personage in het leven van de Catalaanse schilder, omdat de twee verbonden waren door een overweldigende liefde. Ze bracht haar jeugd door in Moskou, tot aan haar universitaire studie. Vanwege een gezondheidsprobleem werd ze naar een sanatorium in Zwitserland gestuurd, waar ze de Franse dichter Paul Éluard ontmoette. De twee werden verliefd, ze trouwden en in 1917 beviel Gala van haar enige dochter Cécile. De unie was gebaseerd op de liefde voor de literatuur. In 1920 trad haar echtgenoot Éluard toe tot de surrealistische beweging, en Gala nam met enthousiasme en bewondering deel aan de bijeenkomsten van die intellectuelen. 1929 was het jaar van de ontmoeting tussen Gala en Dalí in Parijs die leidde tot een spannende relatie. Daarmee beëindigde Gala haar vorige huwelijk, liet haar dochter over aan de grootmoeder van vaderskant, en besloot ze Dalí naar Parijs te volgen. Dalí en Gala trouwden in 1934 in een burgerlijk huwelijk en later in 1957 met een religieuze ceremonie.

De obsessie die de kunstenaar had voor Gala, is een fascinerend element van het paar, de vrouw was ouder dan hij en had een sterk temperament. Volgens Dalí was Gala liefde, obsessie en tegelijkertijd waanzin, en werd ze de muze van zijn kunst. Haar afbeelding komt vaak terug in zijn meesterwerken. De vader en zus van de kunstenaar hielden niet erg van Gala, en dat zorgde voor veel conflicten die in de loop der jaren nooit zijn opgelost. In 1937 slaagde Gala erin de rol van agent voor de schilder te spelen, waarbij ze veel contracten binnenhaalde die de artistieke productie beïnvloedden. Tijdens hun leven reisden ze tussen Europa en de Verenigde Staten en brachten ze zomers door in Spanje in Port Lligat. Gala had verschillende geliefden tijdens haar huwelijksrelatie met Dalí, maar ondanks hun unieke persoonlijkheden, zorgde de band die ze hadden voor een vreemd evenwicht, wat hen ertoe bracht de rest van hun leven samen door te brengen. Gala stierf in juni 1982, en na deze gebeurtenis besloot Dalí zich terug te trekken uit het openbare leven.

Bekijk onze fan pagina’s: