DALÍ BEELDEN
DALÍ BEELDEN

Het genie van Salvador Dalí kwam niet alleen tot uiting in de schilderkunst, maar ook op het gebied van beeldhouwkunst, schrijven, illustratie, regie en sieradenontwerp.

De passie voor beeldhouwkunst ontstond in 1934, waar hij zich, geïnspireerd door de bekendste iconografische beelden uit zijn leven, wijdde aan driedimensionale sculpturen. In feite kon het eenvoudige canvas niet langer de vindingrijkheid van de kunstenaar bevatten, hij bereikte zijn maximale expressie met driedimensionaliteit. Gefascineerd door de beeldhouwkunst, leidt dit Salvador Dalí tot een reeks surrealistische objecten die gemaakt zijn door middel van de verlorenwasmethode. Deze is gebaseerdop het maken van een wassen model, dat gebruikt wordt om een mal te maken, waarin gesmolten brons kan worden gegoten. Dit was niet het enige materiaal dat Dalí gebruikte voor zijn creaties, sterker nog, dankzij de verfijning van gekleurd glas was hij in staat om één van de meest unieke sculpturencollecties ter wereld te creëren. De eerste glasobjecten uit de jaren 1970 zijn het resultaat van de artistieke samenwerking met de bekende Franse glasblazer Daum Cristallerie. Dalí dacht dat de ‘pâte de verre’ een 'uitdrukking van metamorfose' was, een perfect hulpmiddel dat zijn perceptie belichaamde, een surrealistische realiteit.
DALÍ SYMBOLEN

Veel kunstenaars gebruikten terugkerende elementen in hun werken, totdat ze werden beschouwd als een integraal onderdeel van hun expressie. De Catalaanse schilder portretteerde in feite vaak spiegelbeelden van de gedachten en ervaringen uit zijn kindertijd. Inspiratiebron waren de theorieën van Sigmund Freud die een constante vormden in zijn artistieke communicatie. Het bekendste onderwerp dat Dalí koos voor zijn werken was de ‘weke uurwerken’. De kunstenaar creëerde de sculpturen van klokken, geïnspireerd op één van zijn bekendste schilderijen, "De Volharding van de Herinnering". Met behulp van deze zachte klokken bewees Dalí dat de tijd niet onveranderlijk en statisch is, maar dat het een flexibele en grenzeloze waarde heeft. Andere elementen die symbolen van Dali zijn geworden, zijn de ‘olifanten’, dieren afgebeeld op verschillende schilderijen, die zowel op canvas als in sculpturale vorm werden weergegeven met lange en dunne benen, waardoor de kloof tussen kracht en kwetsbaarheid wordt benadrukt. De kunstenaar creëerde daarvoor een gevoel van onwerkelijkheid en toonde het idee van gewichtloosheid met een structuur.

Een ander symbool in de werken van Dalí zijn de ‘mieren’, die de vergankelijkheid van de mens aanduidden, herinnerend aan de onzekerheid van het leven en dus de dood. Ze vertegenwoordigden ook seksueel verlangen.

‘Eieren’ zijn ook een constante in het werk van de kunstenaar, omdat ze de prenatale en ultra-uteriene periode symboliseren en de hoop en liefde van een nieuw leven benadrukken. Eieren symboliseerden ook dualiteit in het idee van Dalí: de stijve buitenkant en de zachte binnenkant. Dit dualisme is ook typerend voor Dalí's ‘slakken’, geliefde dieren, die verband houden met zijn ontmoeting met Freud. De kunstenaar was gefascineerd door hun bijzondere geometrie en hij associeerde ze met het langzame verstrijken van de tijd. In ‘krukken’ die we terugvinden in zijn werk, vinden we het concept van ondersteuning, van het onvermogen van een zwak wezen om voor zichzelf te zorgen. In het simpele voorwerp van de kruk zag Dalí een symbool van de menselijke waarden. Een ander element dat de kunstenaar uit Freuds theorieën haalde, zijn de ‘schuifladen’, die de geheimen, herinneringen en het onderbewuste symboliseren dat ieder van ons zou moeten onderzoeken. Als de lade open is, geeft dit aan dat er niets meer te onthullen is, als deze gesloten is, blijft het mysterie bestaan.

“Schilderen is een oneindig klein onderdeel van mijn persoonlijkheid.”

- Salvador Dalí

Bekijk onze fan pagina’s: